Chemische peelings: Waarom een TCA, salicylzuur of glycolzuur?
Wat zijn chemische peelings?
Een chemische peeling is een methode waarbij een chemische oplossing (meestal een zuur) op de huid wordt aangebracht en na een bepaalde tijd wordt verwijderd. Gedurende deze tijd dringt de oplossing de bovenste lagen van de huid binnen, waardoor de peeling een bepaalde diepte kan bereiken. Dit zorgt ervoor dat de huid schilfert, zichtbare schade aan de huid door de zon wordt verminderd, de huid gladder wordt en zelfsacne wordt behandeld. De huidcellen die loslaten, worden op natuurlijke wijze vervangen door nieuwe cellen.
Standaard ingrediënten in een chemische peeling zijn alfahydroxyzuren (denk aan melkzuur, glycolzuur, wijnsteenzuur, appelzuur en citroenzuur) samen met de bètahydroxyzuur die vaak wordt ingezet voor een acne-gevoelige huid: salicylzuur. Dit is hoe deze zuren werken op de huid: de peeling wordt op het gezicht aangebracht door een getrainde huidspecialist. Hoe sterker de formulering en hoe langer het blijft zitten, hoe krachtiger de peeling uiteindelijk zal zijn. De peeling wordt vervolgens afgewassen en je zou hierna onmiddellijk resultaat moeten zien.
Welke ingrediënten worden gebruikt in een peeling?
Alfa-hydroxyzuren, een groep zuurverbindingen die meestal zijn afgeleid van plantaardige bronnen. Er bestaan verschillende soorten, waarvan sommige glycolzuur (afkomstig van suikerriet) en melkzuur (afkomstig van zure melk) bevatten. Hoewel ze allemaal op het huidoppervlak werken als chemische exfolianten, verschillen ze in grootte en vervolgens in penetratie en potentie.
Wat zijn de voordelen van een chemische peeling?
Veel huidspecialisten menen dat chemische peelings tal van voordelen heeft voor een frisse, jeugdig ogende huid.
Het vermindert acne
Chemische peelings helpen bij acne omdat ze de pH van de huid verlagen, waardoor bacteriën moeilijker kunnen overleven. Peelings zijn geschikt voor de meestesoorten acne. Ze helpen het vuil op de huid te verwijderen, wat leidt tot een gezondere teint met minder verstopte poriën.
Het verbetert de werkzaamheid van andere huidverzorgingsproducten
Aangezien peelings de bovenste huidlaag verwijderen, kan het helpen om andere producten die je op de huid aanbrengt dieper te laten inwerken. Dit is vooral handig als je vatbaar bent voor puistjes en last hebt van acnebehandelingen.
Het verfijnt fijne lijntjes en rimpels
Een peeling helpt bij het verwijderen van dode huidcellen die zich in fijne lijntjes hebben genesteld, waardoor ze minder zichtbaar worden. Een middeldiepe peeling helpt het meest bij de verfijning van rimpels.
Het onthult een helderdere, stralende huid
Chemische peelings zorgen ervoor dat de schilferige, onregelmatig aangehechte dode huidcellen van het gezicht worden verwijderd, wat leidt tot een compact stratum corneum dat een gloed weerkaatst. Bovendien kan er een licht ontstekingscomponent optreden en dit zorgt voor een collageen boost bij genezing.
Typen chemische peelings
Er zijn drie basistypen peelings, die allemaal zijn samengesteld met zuur. Kies de juiste peeling voor jouw huidtype- en wensen.
Glycolzuur peelings
Wil je de leeftijdsgebonden dofheid van je huid omwisselen voor een stralende huid dan is glycolzuur wellicht voor jou. Glycolzuur is een alfahydroxyzuur dat helpt om de buitenste laag van de huid zachtjes te exfoliëren. Het is een van de mildste peelings en het is geschikt voor acne, hyperpigmentatie en beschadiging door de zon op de huid.
Dit type peeling is gemaakt van fruitzuren (maar het kan ook door de mens zijn gemaakt) en ze dringen alleen door in de bovenste laag van de huid, waardoor dode huidcellen worden afgestoten. Wil je eerst glycolzuur thuis uitproberen voordat je overgaat op een intensievere chemische peeling, dat kan.
Probeer bijvoorbeeldSkinCeuticals Glycolic 10 Renew Overnightmet een glycolzuurwaarde van 10%. Ter aanvulling: SkinCeuticals Glycolic Renewal Cleanser, een sterk geconcentreerde, zacht-schuimende gelreiniger geformuleerd met een vrije zuurwaarde van 8% glycolzuur in combinatie met 1% fytinezuur, verfrissende aloë vera en verzachtende glycerine.
Salicylzuurzpeeling
Geschikt voor een huid gevoelig voor puistjes, is salicylzuur een BHA die effectief is in het aanpakken van de talgklieren. Dit type peeling is effectief voor iemand met een verstopte, acne-gevoelige huid, omdat salicylzuur in olie oplosbaar is. Hierdoor kan het diep in je poriën doordringen om verstoppingen te verminderen.
Hiernaast kan het oliën verminderen die zich ophopen en comedonen veroorzaken (ook wel whiteheads en mee-eters genoemd). Bovendien heeft het ontstekingsremmende eigenschappen die verlichting kunnen bieden bij ontstoken puistjes.
Voor een acne-gevoelige huid kun je ook vanuit huis beginnen met salicylzuur-producten, waaronder de Blemish + Age Cleanser met drie exfoliërende zuren waaronder salicylzuur, de Blemish + Age Toner en het serum Blemish + Age Defense met 1.5% salicylzuur naast 2% dicarbonzuur, 3.5% glycolzuur, 0.5% citroenzuur en 0.3% LHA, allemaal geschikt voor het tegengaan van onzuiverheden.
TCA Peels
TCA-peelings zijn meestal middeldiepe peelings die dieper doordringen dan de glycol- of salicylzuurpeelings waardoor ze een optie zijn voor mensen met littekens of pigmentatieproblemen. Dit type peeling van medische kwaliteit kan alleen worden uitgevoerd door gediplomeerde professionals. TCA-peelings kunnen helpen bij het minimaliseren van fijne lijntjes, schade door de zon en acnelittekens. Het is weliswaar niet ideaal voor mensen met een ernstig gevoelige huid. Ze kunnen geweldige resultaten opleveren, maar downtime is vereist omdat je huid minstens een week zal vervellen.