wat doet luchtvervuiling met je huid?
Helaas is er geen twijfel over mogelijk, luchtvervuiling kan op verschillende manieren je huid aantasten en bestaande huidproblemen, van acne tot eczeem en tekenen van veroudering, verergeren. Het goede nieuws: iets eenvoudigs zoals antioxidanten in je huidverzorging en bepaalde lifestyle-stappen kunnen veel betekenen om je huid te ondersteunen en te helpen beschermen tegen luchtvervuiling. Het voorkomen van schade aan de huid is daarbij natuurlijk altijd de beste optie, en daarbij komen antioxidanten van vitamine C tot vitamine E mooi van pas. Lees er alles over.
Wat is luchtvervuiling?
Bij luchtvervuiling denk je misschien aan voor de hand liggende zaken, zoals: de zwarte rook die opstijgt uit de schoorstenen van een fabriek, smog in de lucht die de skyline van een metropool bedekt, zwarte roet langs de vensterbank van je appartement in een drukke stad. Luchtvervuiling is inderdaad een soort overkoepelende term waaronder veel verschillende zaken kunnen vallen. Het kan echter concreter worden gedefinieerd.
Er worden zes verontreinigende stoffen geïdentificeerd als 'criteria' voor luchtverontreinigende stoffen – aan de hand van op wetenschap gebaseerde richtlijnen voor het vaststellen van toegestane niveaus. Deze zes verontreinigende stoffen zijn koolmonoxide, lood, stikstofoxiden, ozon op leefniveau, deeltjesvervuiling, wat vaak fijnstof wordt genoemd, en zwaveloxiden. Dat zijn echter niet de enige zes; ook factoren zoals polyaromatische koolwaterstoffen in de lucht, ofwel PAK’s (waarvan er verschillende aanwezig zijn in sigarettenrook) vallen in principe onder luchtvervuiling.
Het is ook goed om te vermelden dat, hoewel luchtvervuiling meestal wordt geassocieerd met de buitenomgeving, luchtverontreinigende stoffen ook binnenshuis aanwezig kunnen zijn. Deze zijn afkomstig van zaken zoals huishoudelijke producten, brandstof die wordt gebruikt om te koken en zelfs brandende kaarsen.
Wat voor invloed heeft luchtvervuiling op je huid?
Luchtvervuiling beschadigt je huid. Je huid is tenslotte de barrière tussen de buitenwereld en al je interne organen. Deze buitenste laag wordt al snel het doelwit van verschillende omgevingsstressoren, inclusief vervuiling. Misschien denk je dat luchtvervuiling op je huid blijft hangen, maar helaas kan het veel dieper in de huidlagen doordringen.
Wanneer vervuiling in contact komt met de huid, blijft het verre van alleen aan de oppervlakte. Verontreinigende stoffen kunnen diepere lagen van de opperhuid binnendringen en problemen veroorzaken zoals een verslechterde hydratatie van de huid, verstopte poriën, een doffe huid en uiteindelijk vroegtijdige tekenen van veroudering als gevolg van een verlies aan elasticiteit.
Meer specifiek: ozon kan de huid niet binnendringen, maar veroorzaakt schade door antioxidanten uit te putten en de vorming van reactieve zuurstofsoorten te veroorzaken. Hierdoor ontstaan ontstekingen in de diepere lagen van de huid.
Andere soorten verontreinigende stoffen, zoals fijnstof, dringen rechtstreeks de huid binnen, waar ze vergelijkbare nadelige effecten hebben. ROS (reactive oxygen species) kunnen huidindicaties zoals acne, eczeem en pigmentvlekken veroorzaken en verergeren. Je huid wordt hiernaast niet alleen direct geraakt; luchtverontreinigende stoffen kunnen de huid ook beschadigen door indirecte systemische absorptie. Met andere woorden, luchtvervuiling die wordt ingeademd, kan de huid beschadigen via de levering via het bloed.
Hoe schade door luchtvervuiling aan de huid tegengaan?
Behandelingen bij de huidspecialist, van radiofrequente microneedling tot gefractioneerde lasers, zijn vaak nodig om de tekenen van huidveroudering, veroorzaakt door blootstelling aan vervuiling, te verminderen. Inclusief maar niet beperkt tot dofheid, verkleuring en fijne lijntjes. Zorg ervoor dat je een gecertificeerd huidspecialist raadpleegt.
Hoe kun je de huid beschermen tegen luchtvervuiling?
Met topische antioxidanten, ofwel ingrediënten zoals vitamine C die je op de huid aanbrengt. Je huid heeft van zichzelf al een natuurlijk antioxidant-afweersysteem, bedoeld om ons te beschermen tegen ROS en vrije radicalen. Er ontstaat een probleem wanneer we worden blootgesteld aan chronische of hoge niveaus van verontreinigende stoffen in de lucht en die systemen niet goed meer kunnen functioneren; dat is waar topische antioxidanten kunnen helpen. Antioxidanten neutraliseren en stabiliseren schadelijke reactieve vrije zuurstofsoorten. Ze kunnen niet alleen schade helpen voorkomen, maar sommige aspecten van extrinsieke schade ook terugdraaien. Om je huid tegen vervuiling te beschermen, dien je tweemaal daags anti-vervuilingsantioxidanten en huidbarrière-versterkers aan te brengen.
Alle antioxidanten zijn geweldig voor je huid, maar sommige zijn specifieker geschikt tegen vervuiling dan andere. Denk hierbij aan ginko-extract, vitamine C en E, evenals resveratrol. Vitamine C en E zijn beiden zeer effectief, mits ze in producten zijn verwerkt die op de juiste manier zijn geformuleerd om de stabiliteit en werkzaamheid te behouden.
Probeer een vitamine C-serum van SkinCeuticals van de hoogste kwaliteit speciaal voor jouw huidtype. Floretine en ferulinezuur zijn andere goed bestudeerde en effectieve opties. In SkinCeuticals C E Ferulic zit 15% pure vitamine C (L-ascorbinezuur), 1% pure vitamine E (alfa-tocoferol) en 0,5% ferulinezuur voor ultieme bescherming tegen atmosferische huidveroudering. In SkinCeuticals Phloretin CF zit 10% pure vitamine C, 2% floretine en 0,5% feulinezuur. Heb je een gevoelige huid dan is Serum 10 wellicht de beste optie, met 10% pure vitamine C en 0,2% ferulinezuur. SkinCeuticals Cilymarin CF is speciaal geformuleerd voor een acne-gevoelige huid (iets waarvan symptomen ook getriggerd kunnen worden door luchtvervuiling) met naast l-ascorbine- en ferulinezuur, ook silymarin en salicylzuur om de poriën vrij te houden. Voor het versterken van je huidbarrière (tegen omgevingsschade) is het zaak rekening te houden met hoe sterk je huidbarrière al is.
Hoe sterker de barrière, hoe minder verontreinigende stoffen en deeltjes binnen kunnen komen. Dat betekent dat het kiezen voor ingrediënten zoals ceramiden en lipiden, die helpen om deze externe laag te versterken, een goede keuze is. Vergeet bovendien zonnebrandcrème niet, zoals SkinCeuticals Mineral Radiance UV Defense SPF 50. UV-straling, in combinatie met verontreinigende stoffen in de lucht, kan de effecten van de verontreinigende stoffen verergeren. Tot slot, overweeg om vervuilde gebieden zoveel mogelijk te vermijden. Het controleren van smog-indexen is een gemakkelijke manier om de situatie te peilen en voor binnenshuis kun je ervoor kiezen een luchtreiniger in elke kamer neer te zetten.