De huid is het grootste orgaan van het lichaam en dient als een beschermende barrière. De gezondheid en het uiterlijk van het oppervlak worden bepaald door omgevingsfactoren en de functie van de componenten die de onderstaande lagen omvatten.
Kies een huidtype of huidconditie om de fysiologische eigenschappen te onderzoeken.
Deze olie-achtige substantie wordt geproduceerd door de talgklieren. Sebum helpt de huid waterdicht te maken. Sebum vormt een film op de huid die vocht binnenhoudt en externe agressoren buitenhoudt.
Gelegen aan de wortel van de haarzakjes produceren deze klieren talg Deze talg smeert en maakt de huid en het haar waterdicht. Talgklieren zijn overal aanwezig behalve de handpalmen en voetzolen.
De middelste laag van de huid huisvest zenuwen, klieren, essentiële eiwitten, enzymen en bloedcellen, waardoor het het "opererende" centrum van de huid wordt. Bevat collageen en elastine die de huid ondersteunen en structuur geven.
Buitenste laag van de huid die fungeert als een barrière tussen het lichaam en de omgeving. Stratum corneum, de bovenste laag, bestaat uit corneocyten (vlakke, dode huidcellen) die de barrière van de huid vormen. Basale laag, onderste laag, is waar pigment wordt geproduceerd.
De bovenste laag is dun en ruw door gebrek aan hydratatie. Celvernieuwing vertraagt, dode cellen kleven aan elkaar en voorkomen dat nieuwe huidcellen het huidoppervlak bereiken.
Wanneer collageen afneemt en de natuurlijke productie langzaam terugloopt neemt de onderliggende ondersteuningsstructuur van de huid af en treden er rimpels op.
Melanocyten produceren melanine onderin de opperhuid. Op de top van de epidermis leidt een overprodutie van melanine to bruine vlekken, pigmentatie aan het huidoppervlak.